teisipäev, 31. märts 2009

Merikangelased

Juhtusin nägema, kuidas meie rahva piiblis Postimehes kirjutati ajalugu. Ühel-pool lehte hõisati ilmselt austatuima poliitiku Lennart Meri 80ndat sünnipäeva ja selleks puhuks üledekoreeritud lennujaama. Ja teisel küljel oli nüüdseks antikangelaseks tembeldatud onupoeg, Arnold Meri.

Mõlemad olid suured mehed. Üks löödi suurehitise marmorisse. Teine vääris vaid punaseid nelke, ja neidki vene saatkonna ees.

"Võitjad kirjutavad ajalugu", ütles Greta Saar. Õigus tal on, sest nõnda öelnud ka Bill Gates kui kommenteeris Prantsusmaa ja Inglismaa encartasid. Kummaski kireldatakse ajaloolist Waterloo lahingut, aga hoopis erinevalt. Näiteks selle, kes sõja võitis.

Veider mõelda, et seesama Arnold Meri, kes kunagi justkui romantilises sõjaromaanis elanuks, viimaks oma plusspunktid suurteks miinusteks kaotas. Ja samas, kui ta oma lihane sugulane filmikuntsi tegi ja raamatuid kirjutas, hoopistükki presidendiks sai...

Üks on kindel. Suured mehed, juhid, olid mõlemad.

pühapäev, 29. märts 2009

Postitus mittekristlastele

Tegelikult olen kõigi postitustega teadlikult kõnelenud ka inimestega, kes minuga ühtemoodi ei mõtle. Aga just selle postitusega tahaksin otse pöörduda mittekristlaste poole ja küsida:

Milline on sinu kõige positiivsem kogemus kristlasega?

No neid negatiivseid ikka kuuleb. Aga julgustuseks minusugusele. Milline sündmus või käitumine on sul hästi jäänud meelde?

esmaspäev, 23. märts 2009

Lipitse või alandu

Eile oli selline päev, mil Risttee koguduses ordineeriti pastoriks Peep Saar. Selle kohta ütles liidu president Meego Remmel, et vahtraleht võetakse eest, juurde tuleb hulk õiguseid ja vastutust. Nagu elus ikka.

Siis tuli hulk kirjakohti, mis õpetasid meie noorele kogudusele seda, et juhtidele tuleb alistuda. Kogudusevanemad, eriti need, kes näevad vaeva õpetamisega, neid tuleb pidada 2x austusväärseimaks.

Tundub nagu lipitsemine.

Peaaegu, sest piibel räägib tegelikult lipitsemisest ka. Ta ütleb, et lipitsemine on ilma südameta allumine. Sisuliselt tagamõttega. Alandumine juhile (ja oletame, et see juht on sama puudulik kui mina) on aga see, kui me siirast südamest... alandume.

Mis ei tähenda, et me hoiame bussisõidu ajal silmad kinni ja väriseme hirmust, teadmata kuhu bussijuht meid viib. Nii ütles Toivo Pilli, kelle meie omakorda Salemi kogudusse abipastorina välja läkitasime.

Aga kui ma tänaval kõnnin, lehte loen või aknast välja vaatan, ikka näen palju autoriteetide austamatust. Ole kuss vanamees! Jää vait, ahv. Sa oled poliitik, ei muu!

Eks mina olen ka sihuke südamest võtja. Ei ma saa olla Peebu juhtimise all niisama, külmade kõrvadega. Ma kas astun talle vastu või olen tema poolt. Aga vot lipitseda ma ei oska. Eks minu võitlus on siis see, et hoida süda puhas ja ikka julgeda alluda.

Sest mina usun valitsevat Jumalat, mina usun juhtimisse. Ja mina ei ole maailma naba.

laupäev, 21. märts 2009

neljapäev, 19. märts 2009

Väetid lapsed selja taga

Mida teha pisiperega, kes on Tartus, aga kui töö on kuskil mujal, külas või linnas? Ikka küsin seda küsimust tihti. Paljud vaimulikud töötegijad on tunnistanud, et just õhtud kipuvad minema raskeks - sest siis on ainuke aeg, kus saaks inimestega suhelda või vabatahtlikke kaasata.

Eriti rasked on minu jaoks laupäevad, sest rahvuslikku tööd saab kõige paremini teha just laupäeviti. See on aga meie perepäev.

"Naine on tihti pastori jaoks 16-nes," ütles üks naine kunagi ühes Eesti vanimas vabakoguduses. "Sellega tuleb lihtsalt leppida."

Mulle muidugi see vastus ei istu, sest see ei ole piibellik. Kristus ei armastanud kogudust nagu 16ndat. Sama moodi ei tohi mees armastada oma naist nagu 16ndat... Aga kui raske see võib olla!

Õnneks on juhtnööre piiblis ka. No näiteks see lugu, kus Taavet hoiab oma isa karja. Nii nagu mina hoian Gretat ja Wilmat. Siis ta saab aga käsu uurida välja, kuidas ta vendadel sõjas läheb. Taavet aga on tark majapidaja ning hoolitseb esmalt selle eest, et karja eest keegi teine edasi hoolitseks.

"Ja Taavet tõusis hommikul vara, jättis lambad teiste hooleks, võttis oma kandami kaasa ja läks, nagu Iisai teda oli käskinud," kirjutab Saamuel.

Mõned printsiibid, mida tahaks meeles hoida:
1. Investeeri asju ja aega ettepoole, muidu maksad võlga tahapoole.
2. Saada SMS päeval, sest see maksab rohkem kui 30min vestlus õhtul.
3. Hoia meeles, et teise halb tuju ei tähenda, et sina oled halb kuju.
4. Mõõda koosveedetavat aega suurtes blokkides, see on tuntavam.
5. Julgusta sõpru ja sõbrannasid sinu perega aega veetma.
6. Initsiatiiv kodus on tähtsam kui kangelastegu pealinnas.
7. Lasku lapse ja naise tasemele, muidu oled omas mullis.
8. Andes väiksele öösel juua, annab naine hommikul lisapunkte.

Mulle tundub, et Jumal hoiabki meil silma peal. Kes väikest karja ei halda, seda ei tasu panna ka suurt karja hoidma. Püsiks see vaid meeles, et suurim õnnistus on olla lähimatega ja alles siis kui tõesti Isa kutsub, on aeg vaadata kuidas vendadel läheb ja tappa nagu muuseas ka koljateid.

kolmapäev, 18. märts 2009

Liiklus rahustab

Mõtlesin eile, et sõidan Tartu-Tallinn maanteel teisiti. Tavalise asemel kas 90km tunnis või veel vähem. Tegelikult siis nii nagu on seadusega lubatud.

"Sa peaksid liikluseeskirjade järgi sõitma," oli sõber Liisi-Reet mõned päevad varem öelnud kui mind läbi sopa uhamas nägi.

Enamus inimesi minu meelest pealinna aeglaselt ei sõida. Aga nagu öeldud, ma siis nii otsustasin. Samas teadsin kuklapiirkonnas, et üks miiting ootas ees ja aeg tegelikult tiksub-tiksub...

Õnneks on piibellik alluda. Ka seadusele, keisrile, ebaausale võimule. Ja kui ma nii mõtlesin ja siiralt uskusin, siis avastasin ühe olulise tõe. Kui me allume liikluseeskirjadele teades, et need on loodud kõrgemal-seisvate poolt meie kaitsmiseks ja juhtimiseks...

...siis see rahustab!

Isegi kui ma peaksin jääma miitingule hiljaks, siis tean, et seadus on minu poolt ja mul on selleks põhjus, miks hilineda. Mind ühtäkki kaitseb seadus. Ja mul ei olegi vaja närviliselt teistest mööda uhada või põdeda, et teised minust kiiremini sõidavad.

Allu seadusele, kallis lugeja. See rahustab.

kolmapäev, 11. märts 2009

teisipäev, 10. märts 2009

Tartu noored, tulge laagri!

Üks ameeriklane, kes Eestis noortetööd tegi, sai autolt löögi.

esmaspäev, 9. märts 2009

Lapse südame juhtimine

Ma ei ole mingi lapseekspert, aga ma olen aru saanud, et üks asi on muuta lapse käitumist. Ja hoopis teine asi on lasta Jumalal muuta lapse südant, nõnda et käitumise muutumine on lihtsalt kaasnähtus.

Kuidas nii?

See on seepärast, et hea inimene toob välja head oma südame heast tagavarast ja paha inimene toob pahast välja paha, sest ta suu räägib sellest, millest on tulvil ta süda.

Selle mõtte sain Tedd Trippilt ja tema raamatust "Lapse südame juhtimine". Pühendusega kallile Hanna-Mariale.

kolmapäev, 4. märts 2009

Minu naaber tapeti

Mitte kuigi kaugel minu korterist toimus eile samal ajal mõrv. Valgele lumele jäi verine tempel, kindlasti paljudele mällu igavesti. Suri 35-aastane mees, ja kolm noort sai vigastada. Noaga. Mõtlesin, et kas ütlen seda Gretale...

...sest nüüd on ka minu pere turvalisus mängus.

Nüüd pöial sügeleb kui hull, vist on kuri tulekul. Kuigi, eks kerge ole mõelda, et nojaa, asi toimus hilja õhtul 23:23. Siis normaalsed inimesed ju ei jõlgu! Või siis mõelda, et "seal ju küsiti suitsu". Normaalsed inimesed ei suitseta! Või et pussitajaks oli ju vang. Normaalsed inimesed ei kohta vange!

Või siis... see on ju Annelinn, ja lihtsalt väike orjameelne eesti.

Nojaa, on küll, aga ikkagi minu kodulinn. Ja naaber, kelle ligimeseks mind on asetatud. Mul on küll sant tunne. Hoia Jumal Eestit!

teisipäev, 3. märts 2009

Palve vägi

Nüüd kui raha on vähem, aega kulub üha rohkem magamisele ja kui päevad on tegemiste jaoks lühikesed. Nüüd oleks aeg õppida tundma palve väge. Omal ajal olen sellest rohkem siin blogis kirjutanud. Aga kuna olen rohkem tegutsejatüüpi ja jõudu alati jätkub, siis ega ma...

...palveväge tihti ei ole praktiseerinud.

Samas on üks skeptiline blogija juba nimetanud usklike palveid täiesti mõttetuks. Ta ütleb, et kaks kätt tööd tegemas on rohkem väärt kui 1000 kätt palvetamas. Ja tal on täiesti õigus! Kui vaid käed, ja mitte südamed, palvetavad - siis tõesti, parem on higistada!

Eelmine aasta oli minul ja Gretal megalaen kaelas. Kuna mu abikaasa on rahvuselt soomlane, siis õppelaen oli suisa kohustuslik. Arstiteaduskonnas on numbrid eriti suured. Eks siis andis meilegi üks mu vaimulikke juhte Dave Patty soovituse: palveta spetsiifiliselt ja nii kaua, kuni Jumal vastab.

Jumal vastaski. Loomulikult oli meil oma osa olla korralikud tagasimaksjad. Aga oli ka väga palju ootamatuid imesid, mille tulemusena üle 250 000 kroonine laen sai ühe aastaga makstud.

"Teie leebus (kr keeles epieikes - mõistuspärasus) saagu teatavaks kõigile inimestele (ka blogilugejatele). Issand on ligidal! Ärge muretsege ühtigi, vaid teie vajadused saagu kõiges Jumalale tatavaks tänuütlemisega palumises ja anumises. Ja Jumala rahu, mis on ülem kui kogu mõistmine, hoiab teie südamed ja mõtted Kristuses Jeesuses." (Fl 4:5-7)

Küll ikka usklike elu tundub lihtne. Kas pole?

esmaspäev, 2. märts 2009

Põlev pirn saigi läbi

Vot nii. Eesti kevadpealinnas olid esimesed kevadekuulutajad. Noored juhid üle kogu Eesti, kõiksugu kirikutest. Mul oli au neid koos GoingUPi meeskonna ja erinevate konfessiooni juhtidega teenida.

Soovin teile tuult tiibadesse nüüd kui te kahurilihana sööstate laiali meie maale! Nagu kuulsa Paul Himma veelgi kuulsam isa Paul Himma on öelnud: "Tuleb olla Kristotsentriline." Või nagu Joel Reinaru juba esimesel õhtul ütles: "Kristus minus, mina Kristuses".

Olge viljakad nagu on olnud viljakas minu ema ja iseseisvusaja põlvkond. Tehke jüngriteks kogu Eesti rahvas, sest see ei ole lihtsalt soovitus või palve, vaid Kristuse enda käsk.

Ja ärge unustage meie Tiidrek Nurmet ja teda tsiteerinut Peep Saart. Jookse see võidujooks lõpuni, ent jälle, pidades meeles, et võitjaid on vaid üks. Ja see üks, Kristus, jooksis selle juba võidukalt lõpuni. Kui teel veel ei ole, siis käivitagem endi treeningprogramm!

Ning viimaks. Mäletate, mis vana mässeri-liikumise juht Mihkel Madalvee ütles. Tuleb alluda oma juhile (olgu see siis pastor või kirikuõpetaja), sest autoriteedile alludes oleme enim hoitud, suunatud ja kaitstud.

PS. Andke rindelt teateid, kuidas teil läheb ja kus appi oleks vaja tulla! Oleme olemas.