kolmapäev, 24. detsember 2008

Lapsed on patused

9 kommentaari:

Liis ütles ...

Minu arust selle ingli lõhkumine oli natuke liiast.

maqrada ütles ...

kus petsi blogi kadus nimekirjast, siit sai hästi linkida

Anonüümne ütles ...

Tere Märt!
Mis sa sellest arvad, et sünnitusmajades pakkutakse ristimise võimalust nendele vastsündinutele, kes on väga haiged ja suure tõenäosusega ära surevad? -rahva seas ju elab arusaam, et surma korral mitte-ristitud vastsüdinud lähevad põrgusse.

Muide, kui te Soomes viibite ja teil vähegi aega jätkub, tulge meile külla. :)

Anonüümne ütles ...

Eelmine kommentaar oli Matleena poolt kirjutatud. :)

m2rtsaar ütles ...

Oi, tere Matleena. Kindlasti oleks pull kokku saada. Ma pean uurima võimalusi...
...laste ristimine. Ega ma ise seda laste ristimist väga kõrgelt ei hinda, sest usk on sillaks. See komme vist luterlikul maal Soomes pigem-levinud, mis sa ise sellest arvad?

Rahustuseks sellistele lapsevanematele see, et Jumal on õiglane, ja mõõdab mõõtu mööda.

Tere Markus! Hea uudis ekspressis! Võtsin Petsi blogiviida maha isiklikel põhjustel.

liina ütles ...

Märt: "Mitte kuskilt Piiblist me ei leia, et inglid ja inimesed oleksid sarnased."

Hb 13:2Ärge unustage külalislahkust, sest selle läbi on mõned ise seda aimamata võtnud külalistena vastu ingleid.

Ma eeldan, et selles salmis on kirjeldatud ingleid ikka inimeste sarnastena, mitte mingite tahtmatute "külalistena" nagu parasiidid või rotid vms.

Anonüümne ütles ...

Tere Märt
Eks igal ühel on õigus oma arvamusele. Ka sinul. Kõigile ei pea meeldima. Neid vaimu kaudu neitsist sünnitanud oli varemgi. Mitmetes religioonides on neitsist sünnitajaid.
Ingleid on ka igasuguseid. Kui sa neile näkku sülitad on su enda probleem. Võid ka ikoone lõhkuda. Pole ju midagi parata, kui sa sümbolitest aru ei saa. Su jõulujutlus oli hea, ma jäin kaks korda magama selle ajal.

m2rtsaar ütles ...

Hoi Liina! Tead, sul on täitsa õigus, mis puudutab inglite võimet võtta inimesega äraarvamiseni sarnane kuju. Kasvõi see Soodoma/Gomorra hävitamislugu või Jeesuse haud, kus oli noormehe välimusega ingel.

Mida ma silmas pidasin, oli inglite olemus. See on täiesti erinev. On ju deemonidki inglid ja Saatan üks suurimaid! (Juuda 1:6, 2Pet 2:4, Ilm 12:17-19) Ja kui ka seda poolt vaadata, siis tegelikult kaob igasugune isu end inglitega võrrelda. Aitäh, et sa Heb kirja välja tõid!

Anonüümsele aitäh, et jõulujutluse unest hoolimata lõpuni vaatasid!

Serinah ütles ...

Hei,
mõistan sinu arusaama ingli kujust kui ebajumalasümbolist ja seda sümboolset lõhkumist, aga millegipärast ei saa nõus olla selle seisukohaga. Isegi kui sulk on õigus, et Rafaello inglid kuidagi mõjutasid tema kaasaegseid võtma lapsi kui inglikesi, siis ma ei näe mingit seost sel tänapäevaga. Tänane inimene ei oma ettekujutust, et ingel ja laps on seesama asi. Kui siis ehk arvavad nad, et kristlased nii arvavad. Ingel on tänapäeval midagi rohkem kaitseingli sarnast ja lapsed on süütud tava inimese (ehik siis mittekristlase) arvates lihtsalt seepärast, et nad pole veel jõudnud palju kurja teha. Sel pole krisluse inglitega suurt pistmist, mulle tundub.
Mis puutub lapse patususse, siis mulle tundub, et sa lähtud Katoliiklikust pärispatuõpetusest, millega ma päris nõus ei ole. Ma olen siiani alati arvanud,e tlaps jonnib ja mässab, sest ta ei tunne veel reegleid, läbi nutu ta püüab end väljendada, aga ta ei oska veel. See on protsess mille läbi õpibki laps reeglid selgeks ja lapsevanema ülesanne on anda talle piisavalt adekvaatset tagasisidet, et ta reeglid selgeks saab. Selle protsessi käigus teeb ta valesid otsuseid küll ning neid võib pidada pattudeks. Kas sa pead inimese patususe all silmas seda et tal on kalduvus märgist mööda panna? Kindlasti see tal on, aga sõna 'patt' seostatakse sageli põhimõttlise kurjusega. Kui nii, siis ma ei saa kuidagi nõus olla, et igaüks, kes ilma sünnib on oma loomuselt kuri. Ma pole lapsevanem, ma ei tea, eks ma saan oma seisukohta tulevikus modifitseerida.