reede, 18. aprill 2008

Lillekastja muugajaan

Üle nädalati saan kokku ühe mehega, kel on kogu piibel peas. Tegelikult on tal lausa mitu tõlget peas! Ja ta nimi on Muuga Jaan. Temaga räägime sellest-samusest: piiblist. Oleme nagu kaks eesti meest ümber kaheteralise mõõga. Üldjuhul ikka ühesuguse arvamusega.

On reede. Ma olen väsinud.

Jaan kutsus mind täna külla. Elab seal Veerikul, jagades teise kahega korterit. "Kas sa ikka jõuad nii kõrgele ronida?" küsis Jaan kulunud teksadega hoolivalt, enne kui tema poole jõuame. Korruseid on kokku viis.

Ma olen end teiste jaoks tühjaks pigistanud.

Teel sinna räägime Õpetussõnadest ja lapsepõlvest. Tema ütleb, et päris sõna-sõnalt piiblit võtta ei saa. Sest tema näiteks sai kasuisalt palju-palju rihma... ja see võttis turvatunde, ning sellega ka õppimisvõime.

Otsin eluvett.

Kodu on tal lihtne, ja seal loeme piiblit. Jaani silmad säravad, kui saab seda tsiteerida. Minu jaoks on ta parim entsüklopeedia. Korduvalt on ta mu jutlustele andnud lisapadruneid. Sel korral arutame sellest, mida mõjusat rääkida noortejuhtidele "Põleval Pirnil".

Ka mina kuivan.

Palju on meil kirjakohti, aga kuidagi on mu peakolu ringlev. Jaan ütleb, et võib-olla peaksin ma hoopis magama. Aga ma nii tahaks ikka materjali valmis saada! Ja pommitan teda edasi... ning viimaks, kui tundub, et kogu taevas on kinni... küsin, kuhu tema arvab, et ma oma eluga välja jõuan...

Mõnikord piisaks vaid piisast.

Jaan hakkab oma habet sügama. Niheleb toolil. Ta vist mõtleb rängalt, mida öelda. Siis ütleb, et tema tunnetus ütleb... et olen hea inimene. Ja imelik, aga mulle sellest piisas! Jaan on lillekastja - sain sellest sihukese suraka, et rõõmsalt gaasitasin kodu poole.

Olen lilleke rohus.

7 kommentaari:

Brian ütles ...

Hello Märt,
Can you explain how your friend Muugajaan's abusive childhood destroys the possibility of taking Scripture literally? Just asking, Brian

m2rtsaar ütles ...

Hello Brian. First time visitor:)

If you want honest answer, i should ask it straight from muugajaan. As i understood - he has experienced punishment in an unloving way. That has destroyed trust in his father.

Brian ütles ...

Hello Märt,
It's an honest question and straight forward enough. It seems appropriate to ask what you think of such a statement since you wrote it. I think this question opens discussion on a topic which is prevailing in Estonia-Why do many believers accept the view that you can not take God's Word literally? Please pass on the question to Muugajaan if you prefer. I'd be interested to hear from him. (I understand completely how such child abuse destroyed his trust in his father.) Brian

Brian ütles ...

Hello Märt,
Jaan's experience proves nothing about taking the Bible literally because a literal reading of the Bible's teaching on child discipline would not lead someone to abuse their children. For example, and more appropriate for us since it comes from an epistle and not poetry, Ephesian 6:4 reads, "Father's do not exasperate your children; instead bring them up in the training and instruction of the Lord." Jaan's step-father obviously did not follow a literal reading of this verse nor anything in Proverbs. A literal understanding of the Bible would have produced loving, godly discipline and a child who most likely learns to love and respect his (step)father. Brian

m2rtsaar ütles ...

Yes.

How would you handle a situation like this (as a victim) if legacy of previous generation is such?

Brian ütles ...

Märt,
I sent an email to continue this discussion. Did you get it? Brian

m2rtsaar ütles ...

I did. Thanks. Sorry for delay.