esmaspäev, 18. detsember 2006

Intervjuu vinniarstiga

Kuna selle blogi eesmärk on: julgustada elama igapäevast elu, siis avaldan siin päevikuleheküljel pühapäevaõhtuse intervjuu vinniarst Greta Saarega. Viimase kursuse arstitudengina lõpetas ta äsja ühe pika referaadi akneravist. Ja olles teda näinud peeglite ees rohkem kui kolm aastat, võin öelda, et ta on tõeline vinnispetsialist!

Greta, mis ajast oled sina vinnidega seotud?

No vinnid on mul olnud puberteedieast alates, aga süvenenud huvi tekkis alates ülikooli algusest. Siis hakati mind kommenteerima. Ja ka ise sain valgustatud.

Jaga oma valgustust ka meiega. Mis see akne siis on?

Lihtsalt öeldes: rasunäärmete krooniline põletik. Ja sel võivad olla erinevad tekkimislood. Nahk võib olla näiteks rasvane. Aga oluline on see, et rasunäärmele tekib kork. Kork on ees ja rasu ei saa enam välja tulla, tekib põletik. Ja siis ummistumine…

Ja ongi vinn valmis? Niisama lihtsalt?

Tegelikult on mängus ka üks bakter. Propionibacterium Acnese. Mõnel on teda rohkem, mõnel vähem. Ta elab selle rasunäärme sees. Ja tekitab põletikku.

Aga neid põletikke, või peaks ütlema – vinne, on erinevaid. On ühed valged vinnid ja ühed mustad vinnid. Mis sa neist tead rääkida?

Neid mõlemaid kutsutakse komedoonideks, ametlikus keeles: ummistunud rasunäärmed. Rasunäärmed, mis on lahtised, on “mustpead”. Ja kinnised rasunäärmed on “valgepead”. Mind isiklikult sümpatiseerivad mustad rohkem, aga vist seepärast, et mul endal on valgeid palju rohkem. Samuti on valged ebameeldivamad, nad võivad muutuda väga suurteks ja põletikulisteks.

Milline on kõige jõhkram valge komedoon, mida oled kohanud?

See oli sinu peal. Sul on erinevaid muidugi olnud. Aga ma mäletan, et olime Soomes. See oli selline tsüstiline. See tähendab, et oli mitu sissekäiku. Hästi suur ja see lihtsalt voolas mäda. Jõhkralt. Ta oli nagu megajõhker. Mitu päeva pigistasid seda.

Aga milline mustpea on kõige hullem olnud?

See oli ka sinu (Märdi) peal. Sul on neid üldse rohkevõitu. Muidugi, ma mäletan, et mul endal oli 10 aastat tagasi mingi must täpp nina all. Ta ei näinud üldse välja nagu mustpea. Ja siis ma lihtsalt pigistasin… Ta oli megasuur, näitasin seda oma õdedele ja vennale. Ta oli ikka vaatamist väärt!

Vinnidega saab nalja, aga nad on ka igavesed nuhtlused. Kuidas nende vastu võidelda?

Nägu tuleb pesta. Aga mitte seebiga! Pesugeeliga hoopis. Ja sellise, mille PH on 5,5. See on parim. Ja kui geeliga pesta, siis õhtuti. Hommikul lihtsalt veega. Ja samuti, kui on kuiv nahk, siis kasutada niisutuskreemi.

Poisid peavad ka?

Kui on vaja, siis jah. Aga tavaliselt on poistel rasvasem nahk. Ja rasvane nahk põhjustab omakorda aknet. Samas, on üks müüt…

Mis müüt?

See on müüt, et ainult pesemisega saab vinnidest lahti. Või teisisõnu, müüt on see: “sul on vinnid seepärast, sest ei pese ennast.” Ei ole nii, osati on akne geneetiline ja ainult pesemisega vinnidest lahti ei saa.

Mis siis teha?

Kõigepealt, vinni ei tohi ka pigistada. See teeb olukorra ainult halvemaks. Vinn läheb naha all katki ja tekivad armid. Teiseks, kindlasti pöördu arsti juurde, sest aknest saab lahti ainult ravimisega. On olemas täiesti kasutatavad ravimid (salvid ja antibiootikumi tabletid).

Ja on ka üks väga võimas ravim, isotrenoiin, see on kõige kõvem. Aga seda tohib kasutada siis kui selleks on kõige suurem vajadus. Sel on erisugu kõrvaltoimed (näiteks väärarengud lootel, depressioon, maksa ja kolestorooli väärtused tõusevad).

Kas keegi siis üldse julgeb Seda kasutada?

Ikka. See on hästi efektiivne ravim. 92% patsientidest saavad ravitud esimesel korral.

Mind see hirmutab… Aga, on olemas ka rahvameditsiin. Nimelt on sul üks oma teooria. See on üks „nõela-teooria”?

Nojah, mul üks nädal vana teooria. See on selline: teen desinfitseeritud nõelaga vinni pindmiselt ja õrnalt katki. Minu arust on see loogiline. Olen seda ise proovinud, aga teistele ei julge soovitada, sest see on mu oma väljamõeldud teooria. Ja kui valesti katki teha, võib asi ka hullemaks minna. Aga mina... mina pean end osavaks.

On neid ravimisvõimalusi veel?

Hormoonpillid. Ka nendega on võimalik vähendada vinnide hulka. Aga nende kasutamisel on oluline meeles pidada seda, et akneravi on pikaajaline. Alati on! Vähemalt 1,5 kuud tuleb ravida, minimaalselt, kui mitte rohkem. Patsiendil on vaja kannatlikkust ja regulaarsust.

Aitäh sulle, Greta!

1 kommentaar:

Unknown ütles ...

perekond Saar, te võiks sellest kõigest lausa raamatu kirjutada kunagi. Tänapäeva noored oleks tänulikud!:=)