esmaspäev, 29. jaanuar 2007

K-uidas raha üle valitseda: Finantsgeeniuse õppetunnid.

K-arvutisalongis olla käive jaanuarikuus nullilähedane, sest inimestel on selleks ajaks raha otsas. Elektrooniliste juppide ja vidinate ostmise asemel tegeldakse pigem küsimusega: kuidas rahaasjadega järje peale jõuda?
Et juhtusin eile Sadamateatris tegema oma suure eeskujuga, finantsgeenius Sirjega intervjuu, siis avaldan alljärgnevalt natuke tema intellektuaalset vara. Neli nippi, kuidas raha säästa ja mõned põhimõtted, mis aitavad aastakümneid olla rahaorjusest lahti.

1. Sõida 85 kilomeetrit tunnis, see on kõige optimaalsema bensiinikuluga
2. Loo vanast toidust uus (sealt tulevadki pannkoogid ja hapukapsasupid)
3. Lülita lambid ööseks välja (naljakas, paljud täiskasvanud ei tee seda)
4. Investeeri see raha edasi, mille oled saanud üllatuse-kingitusena.

Kuigi Sirje on 7-lapse ema, ütleb ta: „Koonerdamine pole kokkuhoid.” Ja rõhutab, et igaüks peab tegema oma valikud ise, muidu pole need enam tema valikud.
„Et midagi saada, tuleb millestki loobuda,” ütleb see cum-laude arst, miks ta haiglavalvetest loobus ja lastele rohkem aega võttis.
„Kui su abikaasal on raske, on tema kõrvalseisjal vaat et raskemgi,” meenutab Sirje aegu, mil ta mees kunagisest Tartu Külmhoonest koondati. „Abielus tuleb toetada ja läbi rääkida, ka majanduslikes asjades.”
Ja takkajärgi veel tsitaat piiblist: „Ent jumalakartus on suur tuluallikas, kui inimesele piisab sellest, mis tal on.”
Sirje on mu ema olnud 22 aastat. Tean, et need sõnad peavad paika ning et tulid siirast südamest. Ja kes teab, ehk aitavad need põhimõtted ka sind - näiteks osta elektroonilisi juppe ja vidinaid, mis muidu jääks jaanuarikuus vaid unistuseks?

Kommentaare ei ole: