teisipäev, 1. jaanuar 2008

dr House narratiivid

Viimasel ajal olen langenud abikaasaga järjekordsesse sõltusse. Me mõlemad vahime päevad läbi dr House õelaid nalju. Minu fetiš läks nii kaugele, et võtsin kätte paberi ja analüüsisin 6 osa narratiivid tükkideks.

Ehk. See postitus räägib sellest, kuidas kasutada Aristotelese story-line, nii et auditoorium kuulaks põnevusega. Alljärgnevad avastused kehtivad igas klassikalises muinasjutus, anekdoodis või kasvõi presidendi uue-aasta kõnes.

Põnev!

Üks osa dr Housest kestab keskmiselt 41 minutit:
0:00 - 2:30
Sissejuhatus. Pealtvaatajale luuakse kontekst. Esitatakse probleem. Kellegi tavalise inimesega juhtub midagi. Asi läheb kriitiliseks. Kutsutakse kiirabi.

2:30-2:45
Vaheklipp. Tore muusika ja liikuvad kehaosad.

2:45-6:00
Konflikt. Peategelased arstid saavad kokku ja hakkavad vaidlema. Räägitakse uuest patsiendist (keda tutvustati sissejuhatuses), sest tal on kahtlased sümptomid. Selgub, et asi on keerulisem kui vastuvõtus arvati. Vaidluse lõpus isegi dr House on ümber otsustanud (ilmselt siis koos pealtvaatajaga), ja hakkab keissi üle pead murdma.
10:30
Esimene tõus. Meeskond on esimesed relvad pannud mängu, aga tuleb üht-äkki välja, et asi on tõsisem, kui arvati. Patsiendi tervis läheb kriitiliseks. Viimasel hetkel pääseb patsient. Pinge on kasvanud, tekivad lisaküsimused.
20:00
Teine tõus. Jällegi ebaõnnestub ravi. Patsiendi elu on kaalul, aga see päästetakse. Napilt. Keegi ei tea, kuidas asja lahendada, aga otsitakse edasi...

28:00
Kolmas tõus. Ja jälle see patsient väriseb või kägiseb. Pinge kõrgemal kui kunagi varem. Meeskond murrab pead, arutavad kogu keisse algusest peale läbi.

38:00-41:00
Haripunkt, kus on kulminatsioon. Tullakse viimase lahendusega patsiendi juurde. Ja ühtäkki lähevad pusletükid kokku. Ongi õige ravi! Patsient naeratab, tänab isegi tõbrast dr House. Kõik on rõõmsad.

41:00-41:30
Kokkuvõte. Peategelased jälle räägivad. Visatakse mingi naljake. Või siis üks vihjetandev küsimus, et me ikka järgmist narratiivi tuleksime kuulama-vaatama. Ja asi töötab!

Toon ära ka graafiku, millel on peal Aristotelese narratiiv:

Kollane, 0-6min (expodition; teemaesitus)
Oranž, 6-38min (ascension; tõus)
Punane, 38-41min (climax; haripunkt)
Kollane, 41-42min (conclusion; kokkuvõte)

4 kommentaari:

Maria ütles ...

Meie pere polegi siis ainus Dr House fännide "kogum". Ägeee..

Tiiu ütles ...

Ma ei näe House puhul mingit õelust, puhas tarkus, esprii.

m2rtsaar ütles ...

nja. House olla tegelikult inglane, lihtsalt mängib hästi ameeriklast. on see tõsi?

aga oi elu, I hooaeg saigi supsti vaadatud. peab II laenutama.

ritsik ütles ...

Jajah, just nii neid osasid pastakast välja imetakse aga kui vaatad, siis lähevad konstruktsioonid meelest, süžee küll kordub aga ära ei tüüta.