esmaspäev, 16. veebruar 2009

Raharetsept

Nüüd kui torm möllab merel, püüab väikene laevuke nimega Eesti vee peale püsima jääda. Mis sest, et paadis on kõigest 1,4 million inimest, meie seas on töötuid inimesi nüüdseks rohkem kui 7,6%. Ka minu üks armsamaid blogilugejaid jäi vahetult enne sõbrapäeva kolmest töökohast ilma.

Aga kui kohusetundlik mees jääb tööst ilma, jääb ta ka unest ilma.

Kust siis peaksime raha leidma? Eks vaatame, mis piibel selle kohta ütleb:

1. Kes ei tööta, see ei söö (2Tes 3:10)
Selleks, et raha saada, tuleb töötada. Ei ole olemas võlulahendust kristlastel. On küll õnnistused, abipalved ja tõotused mitte jääda häbisse, aga on ka käsk töötamiseks. Kõik, kes süüa tahavad, peavad tööd tegema!

2. Kõigil on olemas töökoht (1Mos 1:27-18)
Võib-olla sa ütled, et aga töökohti on nii väheks jäänud! 6000 keevitaja asemel vajatakse praegu 333 keevitajat. Aga samas ütleb piibel, et inimene loodigi töötama, kuna ta loodi Jumala näo järgi. Jumal andis inimesele käsu 1) olla viljakas, 2) saama paljuks, 3) täita maa, 4) alistada maa enestele 5) valitsema kogu maa elanike üle. Järelikult on töökohad olemas kõigil, ka alaealistel ja pensionäridel.
Kusjuures. Puhkamine on osa töökirjeldusest, mille meie Looja meile andis.

3. Töötamine peabki olema raske (1Mos 3:16-19)
Samuti peab töö olemagi raske. See on osa needusest, mis inimestele ja maale peale pandi. Mis tekitab aga küsimuse, kas kristlik maailmavaade ongi massohistlik?

4. Nauditav töö on Kristusele tehtud töö (Kol 3:22-4:1)
Samas on võimalik teha ka kõige mustemat tööd naudinguga. Seda aga juhul, kui enam ei teeni me tööga iseennast või teisi, vaid Jumalat. "Mida te iial teete, seda tehke kogu hingest, nõnga nagu Issandale ja mitte nagu inimesele." Eks ma ise olen teinud varahommikust tööd raadios ja torukeevitust ka Soome tehases. Olen omal nahal kogenud, et rasket tööd on võimalik nautida!

5. Kui oled lammas, töötad iseenesest (Mat 25:31-46)
Aga kui sa Issandat ei tunne, siis sul on jube raske talle teha tööd. Õnneks räägib see viimane lugu sellest, et tegelikult ei olegi kellegi vaja teada, mida nüüd järgmiseks teha. Piisab sellest, kui me nagu lambad (ja mitte sikud) järgime Jeesust. Siis teeme tööd iseenesest Jumalale, ega pea põdema, kas see, mis tegime oli nüüd halb või hea.


Kas sina oled
nukker sikk
või
töötav lammas?

6 kommentaari:

reet ütles ...

Jumal andis käsu olla viljakas. Mnjah. Siinkohal obiks tsiteerida üht ingliskeelset tarka inimest, kes ütles, et Piibel nimetab lapsi õnnistuseks ja võlga needuseks, aga tänapäeva maailm võitleb lapsesaamise vastu ja soosib laenuvõtmist...

Millegipärast unustatakse ära, et ka oma laste kasvatamine on töö, sealjuures väga oluline töö - samas ei oleks jällegi minul tööd, kui kõik taipaksid oma lapsi ise kasvatada...

M2rt ütles ...

huvitav jah, milline oleks maailm, kui kõik meist täidaksid oma rolli täielikult?

meiegi pere ju vajab Wilmale lisa lapsehoidjaid.

Anonüümne ütles ...

jah, küll on kerge piibliga vehkida ja netist otsida jaburaid kirjakohti. Loodan et sul endal tuleb ka aeg, kui näpud põhjas, tunneli lõpus valgust ei ole.......
mis viga tänitada, et tee aga tööd. mina oma Piibliga tööbüroosse, kus eile umbese õhus seisis 250 töötuks jäänud inimest. katsu toime tulla töötu abirahaga. katsu toime tulla 25 kroonise tunnitasuga, mida aruharva riik pakub. Loomulikult õitseb kirikutöö kriisiajal. Aga kõik ka kirikupalgale ei mahu. Ega tahagi.

Anonüümne ütles ...

lammas või sikk. Olen mõlemat, jäär sünnikuupäevalt ja lammas oma sünniaastalt. Tunnen pea kõiki kirikuõpetajaid. Ei ütleks et nad oma ametis õitseksid, pigem vastupidi. Tean sadu töötegijat, kes on oma ametiga väga rahul ja õnnelikud, et teevad just seda tööd. Palju õnnelikumad kui kirikutöötajad.
Kuigi ei tee keegi tööd sinu kiidetud ISSSSSSSSSSANDALE

Sirli Küber ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Sirli Küber ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.