kolmapäev, 11. aprill 2007

Noorteürituse eelarve läks lõhki ... tule appi

Eesti mõjukaima ja pikima ajalooga noorteüritus, mis on kasvatanud 28 aasta jooksul Maarjamaale terve hunniku pastoreid on sel aastal läinud oma eelarvega nii lõhki, et kui raha ja suuri palveid ei tule... on asjad väga täbarasti. Tuleb helitehnikat kärpida ja bändidel lasta jalgsi Jõgevale kohale astuda, räägib PP peakorraldaja Siilas Kask.

Info leidsin meilboxist. Sinna on saabunud kiri, pealkirjaga: "NB! Piiblipäevadjäävad..."

Oi-oi-oi. Kahtlustan kõige hullemat. Sest autoriks ametlik allikas. EEKBK noortesekretär, selleaastase PiibliPäevade eestvedaja Siilas Kask.

"Eile purunes piiblipäevade eelarve miinus täielikult," kirjutab muidu alati positiivne Siilas. "See tähendab et hetkega muutus kahekordseks ehk -60000 (see juhtus tänu minu illusioonile/teadmisele, et liidul on olemas helitehnika)."

Ta jätkab.

"Ma olen loobunud raha otsimisest..."
"Arvatavasti pean langetama raskeid otsuseid (valgustehnika ära jätta, helitehnika... )"
"Palun tulge appi!!"

Lähen PiibliPäevade webi. Seal on kirjas, et eelarve on 199 250.- krooni! Veelgi kriitilisemaks teeb kolmepäevase Jõgevaltoimuva hiigelürituse eelarve see, et osavõtutasuga seda täita ei saa! Sest üheltki osavõtvalt noorelt raha ei oodata. Kõik on tasuta.

Mis siis saab? Kas selle aasta kristlikus-mõttes kõige-elumuutvam nädalavahetus jääb poolikuks? Või need 16 päeva, mis on jäänud (toimub 27.-29. aprill), on veel võimalik kuidagi ka meil kaasa aidata?

Helistan peakorraldajale Siilas Kasele

Mis seis on? Lugesin su kirjast, et Piiblipäevade eelarve on 60 000 krooni miinustes.

Enam ei ole. (paus)

Mis mõttes?
See oli sellepärast, et üks tehnikapakkumine tuli liiga suur. Ootamatu. Samuti arvasin, et liidul (Eesti Evangeeliumi Kristlaste ja Baptisti Kogudused) on helitehnika olemas. Aga tegelikult on ainult pool. Sellega ma ei olnud arvestanud. Ja eelarve läks suuremaks...
Nüüd vaatasin eelarve kriitilise pilguga üle ja oleme miinustes 39 000 krooniga.

Mis saab siis kui nulli ei jõua? On jäänud ju kõigest 16 päeva.

Seda ei juhtu. (naerab)

Miks?

(naerab veel, ebatavaliselt lootusrikkalt)
Kuidagi ikka saab. Peab saama. Ja usun, et saab.
Praegu väheneb juba selle tõttu ka, et Risttee käest saime projektori ja ekraani. Sealt tuleb juba päris suur kokkuhoid.
Ma usun, et annab veel kokku tõmmata.
Ja kui ei saa, siis tuleb midagi ära jätta. Näiteks osa valgusest, heli väiksemaks. Ma ei tea... ööbimine... või esinejad jalgsi kohale kutsuma? (Metanoia on Lätist)
Või siis tulevad hobusega. (naerame koos)

Ometigi saaks ju raha ka osavõtutasust. Sellest aga on loobutud. Miks on PP tasuta?
Et võimalikult palju noori (üle 500) saaks osa. Et raha ei oleks takistuseks.
Ja samas on noortel võimalus oma panus panna veel. Koha peal, korjandusega. (eelmine aasta oli 10 000.- wow!)
Ning nagu oli ka eelmine aasta, on ka sel korral 100 krooni kampaania (vabatahtlik sponsorlus, eelmine aasta 13 000.-)

Tohib ma küsin, kui palju on praegu tulnud selle 100krooni kampaaniaga? Praeguseks 11 000. Tegelikult on see alla 110 inimese, sest mõned on annetanud 500.-

EKBL ütleb oma prioriteetidest, et noortetöö (ja eesotsas seega PiibliPäevad) on 6000-liikmelise liidu prioriteet. Miks on PP-2007 sinu arvates nii oluline?
Oluline on sellepärast, et see on koht, kus noored üle Eesti saavad kokku tulla. Näha omavanuseid ja -suguseid.
Olla nendega, kes usuvad Jumalasse ja kiidavad teda.
Näiteks tuli kiri Erki Tammelt (üks pastor Tallinnast, temast allpool), kes kirjutas oma 12-aastasest tütrest. Ta ütles, et tema jaoks on Piiblipäevad aasta kõige tähtsam üritus.
See näitab, et noored vajavad neid piiblipäevasid...

Oli aasta 1978, kui Piibli Päevad alguse said. Kuid siis olid seal ju hoopis teised näod. Nüüd on neist väikestest poistest-tüdrukutest saanud suured vaimulikud. Pastorid?

Jah. Näiteks Helari Puu, Indrek Luide, Ingmar Kurg. Nad kõik on alustuse juures olnud... Helari Puust sai näiteks Euroopa Baptisti juht.

Nii et PiibliPäevade mõju on suurem kui lihtsalt Eesti kristlik maastik?
Seda kindlasti!

Ja see 40 000 krooni, mis veel puudu, saan mina ja mu blogilugejad aidata koguda arveldusega, mis on ka Piiblipäevade koduleheküljel?
Jah. Saja krooni kampaania on siin.

Kommentaar
Kalju koguduse vanempastor Erki Tamm


Erki Tamm oli Piiblipäevade eestvedajaks aastatel 1991-1992. See oli siis, kui Eestis oli praeguseks paljukiidetud vaimulik ärkamine.
Aastal 1991 oli Piiblipäevade pealkirjaks "Apokalüpsis täna!" ja 1992 "Uskuda kaoses". Tagasi vaadates, väga olulised verstapostid Eesti (kristlikus) ajaloos.

Päris raske on meenutada, mis oli sel hetkel... Isegi seda, kui palju inimesi võis seal olla. Ühest küljest võib öelda, et Piiblipäevad on alati tähtsündmuseks. Kõiki (baptisti ja vaba-) kogudusi koondav.
Erinevus praeguse ja varasema vahel on see, et varem tegid noored ise. Ei olnud nagu praegu, ettevalmistatud programmi. Oli rohkem kogudustepoolset programmi.
See nimi "Apokalüpsis täna!" ütleb ehk rohkemgi kui mina ise. Olid sellised apokalüptilised meeleolud ja suur segadus... Ettearvamatus selles, mis tuleb.
Aga tulen ka sel aastal kohale, koos fotograafiga. (Erki Tamm on ühtlasti Teekäija peatoimetaja)

Piiblipäevad 2007, "Värske õhk" programm

3 kommentaari:

Maria ütles ...

helitehnikat on hästi norm hinnaga võimalik saada Antti Indovi käest. googelda!
Ehk annab isegi kaubelda. Olen mitu aastat tema tehnikat kasutanud ja väga rahule jäänud.
Ok.. see ei päästa erii suuremast rahahädast, aga ehk annab veel midagi üle vaadata.
tegin täna ise firma suvepäevade eelarvet ja ausalt öeldes suutsin kokku hoida, erinevaid asju ringi tõstes säästa ca 30 000.- .
Arvan, et kui me palju asju ise teeksime siis saaks veel kokku hoida ca 30 000.- või isegi rohkem.
Aga kahjuks ma ise enam ei viitsi ja teisi minusuguseid "lolle" aktiviste pole eriti.

Ma soovin täiega edu. Kahjuks muuga kui nõuga aidata ei saa, kuigi väga tahaks...

melec ütles ...

Huvitav kas seda "toeta sajaga" kampaaniat nii ei saa teha, nagu vahel on nende igaste haiglate toetamisega, et helistad mingil lühinumbril ja sellega annetad?
See oleks jube palju mugavam ja vast tuleks rohkem raha ka... tahtsin muidu toetada, aga ei olnud neid panga kaarte ja asju kaasas ja siis unus ära ja nii ta on läinud...

m2rtsaar ütles ...

praeguse seisuga on v2hemalt 2 blogilugejat lahkunud siit blogist just selle lingi "siit" kaudu. vast l2ks neil paremini kui Matil.

ja Siilas sai aktivist-Maria info Antti Indovi kohta k2tte. suurimad t2nud tagasiside eest! (heh, nagu t2nane postitus ytleks - see motiveerib tegelema PPga, m6nuga)

...t2na j2lle m6tlesin... blogiteemal... et mitte kunagi ei tea ikka ette, mis homne-p2ev toob. aga blogi teab. on kuidagi isiklik peegel t2nases p2evas, vmt.