neljapäev, 27. märts 2008

Efektiivsest meeskonnajuhtimisest

Aastal 1997 ütles punase ninaga Rick Warren ühel juhtimiskonverentsil, et organisatsioonid ei kasva üle 300 liikme, kui juht ei ole õppinud selgeks delegeerimiskunsti. Ja kui ta ümber meeskonda pole, siis see on hoopis üks mõnus viis, kuidas läbi põleda.

Kui ma aga olen teinud siin blogis postitusi Dr House õelusest ja saanud tagasisideks, et "ah-mis sa räägid Märt, ta ei ole õel, vaid lihtsalt tark." -- siis nüüd arvan, et reaalsuses arstionu House poleks küll tark meeskonnajuht.

Oskan ise ka õelutseda ja rünnata tõega. Kui seda teen, siis inimesed mu ümber lähevad kaitsepositsiooni. Ajavad siiliokkad vastu või poevad teokoopasse. Ükskõik kui usaldav suhe mul selle inimesega on. Igal juhul, mingit sünergiat sellest ei teki.

See, et seda telekas nii näidatakse, ei tähenda, et see nii on.

Lätlastel on üks juht Peter, kel selja taga 800-liikmeline kogudus, verivärske pastorite instituut 20ndates olevatele kirikujuhtidele ja veel hallata sealne baptistiliit. Tema soovitas igal võimalusel "eat lunch and have meetings".

Kui ta singel veel oli, siis ka kõik hommikusöögid sõi ta kellegagi koos.

Liiga palju on kaalul, et ajada asju üksi. Milline on sinu jaoks olnud efektiivne meeskond? Mis oli see maagiline nitro?

3 kommentaari:

Maria ütles ...

Efektiivse meeskonna aluseks on hea juht kes oskab kokku koguda enda ümber hästi kokkusobivad inimesed. Pole vaja väga häid spetsialiste. Neamd on suures osas solistid. Ideaalne meeskond koosneb kuskil kuuest inimesest.
Kui sul on meeskonnas mõned liikmed juba olemas, siis kaasa ka nemad uue liikme värbamisse.
Otsene juht peaks saama valida omale ise töölised. Ka tema koostab ju omale meeskonda.

Triin ütles ...

Lisamõttena üks tsitaat mis jäi miskist juhtimisõpikust meelde,
"Meeskonna sooritus on pigem distsipliini kui ühtekuuluvuse küsimus" Jon Katzenbach

eff ütles ...

Hea juht on hea julgustaja, kes annab meeskonnale pidevalt tagasisidet, vältides 'kontrollivat' ja oma tööstiili pealesuruvat maneeri. Meeskonnaliikmed vajavad väljakutseid ja võimalust ennast ka pisut ületada, kui selgubki, et mõnel inimesel napib oskusi ja kogemusi tema valdkonda kuuluva kuid pisut keerukama ülesande täitmiseks, siis selle asemel, et pahasel käega lüüa ja asi ise ära teha, tuleks inimene kokku juhtida kellegagi, kes on kogenum ja saab natuke 'järje peale aidata. Mina olen näinud, et see toimib väga hästi. Juhi osa on kokku viia õiged inimesed ja anda võimalus arenemiseks.
Pidev tagasiside on väga oluline ja see olgu konkreetne, mitte stiilis 'sa oled tubli' (tubli MILLES?) või 'alati saaks paremini' (muide, see lause pidi olema kõige kindlam viis tappa motivatsiooni)

http://eff1.wordpress.com/