kolmapäev, 16. mai 2007

Venelased on ka eestlased

Ole sa siis Baruto, Mägi või Liitmaa. Minu sõnum on teile ikka seesama, venelased on ka eestlased... ja ma mõtlen kõiki neid, kes me maal elavad, me keelt õpivad ja meiega sama värvi passe kannavad. Seega on väär meie pooleteisemiljonist rahvust kahte lehte lüüa ja öelda, et nüüd on sõda Karuga.

Ma olen teadlikult seda teemat vältida püüdnud.

Ja mu vanaemal oli ka täitsa õigus, kui ta mulle ebatavaliselt tabavalt ütles: "Nüüd ühtäkki tahavad kõik sõna võtta ja öelda, mida tuleb teha... kõik on ühtäkki nii targad."

Mina tarka ei taha panna, vaid tsiteerida inimesi, kellega ma nõustun. Ja kelle sõnum õnneks meid kahte lehte ei löö.

Risto riim

Mäletate seda postitust, kus ma olin Risto Tamme peale kade? Kui te tema jutlusele sealt edasi linkisite, võisite kuulda sõnumit, et inimestena järgime automaatselt autoriteete.

Meie rahva venevere suhtes on sama küsimus - kes on siis meie isiklik autoriteet, kui me suhtumisi väljendame?

On selleks me sõprade põlgus? Meie vanemate arvamus? Või kellegi, kes oskab näha asju suures pildis ja on seatud meie kõigi teenriks?

Minu autoriteet on peaminister Andrus Ansip. (pane tähele: sõna minister on tuleneb sõnapaarist rahva teener)

ja palun pange tähele! Sellega ma ei ütle, et Tallinna linnapea poleks teener. Ma räägin siinkohal autoriteedist, kellest tuleb meil rahvana esmasena lähtuda - juba ametipositsioonist lähtuvalt.

Peaministri peasõnum

Toon kolm tsitaati peaministri tänasest sõnumist ajalehes Postimees (artikkel "CCCP: forever või ei iialgi?")

"Kokkukuuluvus ei tule kingitusena, selle nimel tuleb pingutada."

"Ei ole õigust nimetada venelasi, kes praegu Eesti elavad okupantideks."

"Alles üksteist paremini tundes vähenevad vastasikused kahtlustused ja süveneb usaldus."

Ma usun, et tema sõnum ei ole vaenulik ei meie lähimate ega kaugemate tuttavate suhtes. Tark oleks sellisest autoriteedist lähtuda...

Vainu valu
...Aga peaministri laused viivad meid järgmiste küsimusteni. Sest kuidas siis meie rahva venelasi paremini tundma õppida, et tekiks see usaldus?

Arvan, et ühe hea nipi on andnud motivatsioonikõneleja Peep Vain. Ta kirjutas oma blogis nõnda (mõned sõnad on minu poolt tehtud bold´iks):

"Ma usun, et tegu on nende noorukite vanemate poolt 15 aasta jooksul endasse surutud negatiivsete tunnete teadvustamise ja väga eheda välja elamisega. Ilma, et nad seejuures ise päriselt aru saaksid, millega on tegu..."

"...Ja nendes polegi tegelikult probleem. Probleem on hoopis nende vanemates. Nende vanemate tunnetes. Ja selles, kuidas vanemate teemad nende lastes avalduvad..."

"...Ma usun, et nii nagu absolutselt kõik inimesed, tahavad eesti venelased olla kuuldud. Austatud. Aktsepteeritud. Ja vahel sellest piisab."

Risto Tamm, Andrus Ansip ja Peep Vain on mind viinud selleni, et tänasest peale tahan ma alustada vene keele algkursustega otsast pääle. Olgugi, et olen õppinud seda keelt üle 10 aasta, ei mõista ma seda praktiliselt üldse. Karotši!

Ja kui aus olla, on see nii minu ning ilmselt ka sinu generatsiooni probleem, mida tuleks meil koos lahendada.

Oled sa valmis kokkukuuluvustunde pärast rohkem pingutama?

7 kommentaari:

Maria ütles ...

Mhm.. sul on õigus.
Su vanaemal on veel eriti õigus.
Olen selle teemaga seoses varem liiga palju sõna võtnud, aga ei saa ma mitte siingi vaiki olla.
Minu jaoks on tähtsad inimesed ise. Mulle ei loe nende rahvus, välimus, nahavärv jne. Mulle loeb see mida inimene mõtleb.
Ma saan isegi aru neist kes Aljoša juures käivad ja oma kadunukesi mälestavad.
Aga ma ei mõista neid kes ütlevad provokatiivselt, et eestlased on orjarahvas. Ja kui siis sel inimesel soovitad kuskile mujale kolida siis võetakse seda kui aktsiooni kõikide vene rahvusest inimeste vastu. Vot neid ma ka ei mõista.
Venelane on saanud sõimusõnaks ja seepärast ma seda sõna hea meelega ise ei kasuta.
Ansip on mu lemmik!
Savisaar.. Ma pidasin teda varem suurepäraseks poliitikuks. Kuigi ma ei ole temast muidu suuremat kunagi pidanud. Nüüd pean ma teda läbikukkunud vanaks meheks kellel oleks aeg puhkusele jääda.

Mina peaksin, aga ikkagi lõpetama sel teemal sõnavõtmise. Olen juba korduvalt mõtetuid lahinguid sel teemal pidanud.

Tegelikult on see teema mind juba ära tüüdanud. Inimestele siltide külge kleepimine on paha. Mõista on raskem kui hukka mõista.

Tiiu ütles ...

Miks sa, Maria, siis silte kleebid. Et siis Savisaarele tohib ja Ansipile ei tohi.Aga äkki just Savisaar on suurim patrioot, ainult praeguses hüsteerias ei saada sellest veel aru - Savisaar suhtubki venelastesse juba ammu nagu inimestesse. Nüüd äkki on Ansip see õigeim, imelik.Oskad sa oma peaga ka mõelda, või oled nakatunud kampaaniast, kus kõige suuremad eestimeelsed millegipärast Savisaart ropult sõimavad. Mul on küll häbi selliste eestimeelsete pärast. Keskerakondlaste puhul ma taolist räiget sõimamist kohanud ei ole, näiteks Ansipi aadressil. Viisakalt on oma arvamust avaldatud, mispeale on viisakate kallale oma roppustega mindud.?

m2rtsaar ütles ...

siin blogis mitte vaielda! ;)

ei Marial ega Tiiul ole kurja arvamust. m6lemad on esile toonud lihtsalt yhe vorsti kaks otsa.

aga siit ka lisakysimus, kas te oskate mulle m6nd venekeelset s6na v6i lauset 6petada? siinsamas, kommentaariruumis.

Maria ütles ...

aga palun milliseid venekeelseid lauseid soovid?
Ja selle savisaare ansipi vaiduse olen ma ka juba oma parima sõbrannaga ära vaielnud. seega ei kavatse enam sellesse laskuda. sel pole mõtet. mina näen asju ühemood ja Tiiu teismoodi. Lihne.
ja silte on veel lihtsam kleepida.

menja zovut (loe: Zavut) Maria.
nii et küsi aga ;) Tõ mozes sprosit shto tõ hoches. :D irw.. naljaks on kirjutada valedes tähtedes..

ma sana kõik jutud räägitud vene keeles. vahet pole et päris kõiki sõnu alati ei tea. Vene keelt peab oskama. Ja hea on osata erinevaid keeli. Kasvõi ainult suhtlustasandil. minuarust see ongi peamine. ja rääkimisjulgus sinna juurde. pole tähtis et rammatika on õige. tähtis on et sinust aru saadakse.

ritsik ütles ...

tähtsaim fraas: rebjaata! Davaite žit druužna! Poisid, elagem sõbralikult-ütles kass Leopold heas vanas vene multikas.
Meil siin Pärnus pole küll mingit erilist jama sellega olnud, vaheyt pole, mis keeles sa räägid, asjad saavad aetud.
Tartu ka oli (vähemalt vanasti) tolerantne ja avatud linn selles mõttes: ole kes tahad, ole aint normaalne!
aa, ja muidugi
jaa tebjaa ljubljuu! i love you
gaspod staboi! jumal sinuga
kto zdes poslednii? kes siin on viimane?
privet atlet! tere atleet:)

m2rtsaar ütles ...

suurimad t2nud lausete eest! loodan, et j2tkate kommentaaridesse nende lisamist... ilma naljata. mu venekeelne suhtlusringkond on v2ike.

Maria ütles ...

horoso dogavarilis- harašo dagavarilis- hästi kokku räägidus/lepitud